Dental Membranlar
17-04-2021
16:47
Dental membran ürünlerimizi görmek için tıklayın.
Dental Membran Nedir?
Dental Membran Nedir?
Çene kemiğinde implant vb tedaviler için yeterli miktarda kemik bulunmayan hastalara tedavinin uygulanabilmesi için greftleme(kemik ekimi) denilen kemik grefti eklenmesi operasyonu yapılması gerekebilir. Bu noktada kemik greftinin çene kemiğine eklenmesine müteakip üzerinin membrane(membran) denilen bir materyal ile kapatılması gerekir. Dental membran kemik greftinin üzerini örten bir örtü gibidir. Kemik greftinin membran ile örtülmesinin amacı, greftin yumuşak dokuya ve benzer diğer unsurlara maruz kalmamasını sağlamak; böylelikle daha etkin ve sağlıklı bir şekilde kemik kazanımını sağlayabilmektir.
Kaç türlü dental membran vardır?
Dental membranlarda insan kaynaklı, hayvan kaynaklı ve sentetik olarak temelde 3 farklı kaynaktan elde edilirler. Dental membranlar kollajen içerikli olabileceği gibi kalp zarlarından ya da labaratuvar ortamlarında çeşitli kimyasal maddelerden de üretilebilirler. Kollajen membranlar-collagene membranes, pericard membranlar-pericardium membranes, sentetik membranlar gibi.
Dental Membran Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Greftleme sürecinden sonra kemik greftinin yerini kemiğe bırakması/yeni kemik oluşumunun başlaması birçok değişkene bağlı olarak ortalama 3-6 ay arasında gerçekleşmektedir.Bu süreç göz önünde bulundurulduğunda membranın da bu süreye paralel olarak yapısını korumasını, örtü görevini devam ettirebilmesi ve böylelikle sağlıklı kemik oluşumuna katkıda bulunması beklenir. Membran bu vazifesine rezorbe olmadığı sürece devam edebilir. Dolayısıyla burada anahtar kelime "rezorbsiyon süresi" olacaktır. Rezorbsiyon süresi; membran yapısı koruyabildiği ve kemik greftine örtü olma vazifesine devam edebildiği süredir. Bir süre sonra ki bu süre membranın yapısına, özelliklerine göre değişir; membran rezorbe olmaya erimeye, hacimsel ve fiziksel kayıplara uğramaya başlar. Bu kayıpların başlaması membranın artık örtü görevini yerine getirememesi anlamına gelir ve rezorbsiyon ne kadar erken başlarsa kemik grefti yumuşak doku ve diğer etkenlerin taarruzlarına karşı o kadar erken savunmasız kalır ve bu da istenilen bölgedeki kemik oluşumunun aleyhine olan istenmeyen bir durumdur. Kısacası her vakada ayrı ayrı değerlendirilmesi gereken bu hususta temel kanı; rezorbsiyon süresi uzun olan membranların tercih edilmesi gerekliliğidir.